Μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας το Μ.Α.Ι.Χ. Συνέντευξη Γιώργου Μπαουράκη!

Μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας το Μ.Α.Ι.Χ. Συνέντευξη Γιώργου Μπαουράκη!

Πόσοι Χανιώτες γνωρίζουν το ρόλο που παίζει στη κοινωνία το Μ.Α.Ι.Χ; Ναι... αυτό το κτίριο εκεί δεξιά στα Λειβάδια. Ελάτε μέσα από τη συνέντευξη του διευθυντή Γιώργου Μπαουράκη να το γνωρίσετε καλύτερα και να δείτε... πόσο “μπροστά” είναι!

Τι ακριβώς είναι τ ο Μ.Α.Ι.Χ γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος του και ο σκοπός του.
Το ΜΑ.Ι.Χ κατ’ ουσίαν ιδρύθηκε με υπογραφή του Κων. Μητσοτάκη το 1964 και είναι ένας διεθνής οργανισμός. Η έδρα είναι στο Παρίσι και συμμετέχουν 13 χώρες, όλες οι Μεσογειακές. Δυστυχώς για την ένταξη της Κύπρου βάζει βέτο η Τουρκία, όμως και εμείς με τη σειρά μας δεν δεχόμαστε καμία άλλη χώρα αν πρώτα δεν μπει η Κύπρος.
Σκοπός είναι να προσφέρει μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε επίπεδο μάστερ. Υπάρχουν 4 Ινστιτούτα στην Ευρώπη, στο Μονπελιέ, στο Μπάρι, στη Σαραγόσα και το πιο νέο και δυναμικό χάρη και στο πολύ αποδοτικό προσωπικό του είναι των Χανίων. Το ΜΑΙΧ οργανώνει και προσφέρει σε αποφοίτους από Μεσογειακές χώρες κυρίως μεταπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά σε επίπεδο Μάστερ σε πέντε τομείς:
- Οικονομία, διοίκηση επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικά και Μάρκετινγκ.
- Βιοτεχνολογία, Γεωπονικά.
- Ποιότητα τροφίμων
- Περιβάλλον και χρήση γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων
- Αειφόρος γεωργία.

Επίσης έχουμε μία πολύ μεγάλη μονάδα διατήρησης μεσογειακών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και μία μεγάλη τράπεζα σπόρων που κρατάμε όλα τα είδη σπόρων των ενδημικών φυτών της Κρήτης και με τη βοήθεια της Περιφέρειας θέλουμε να γίνουμε η πρώτη Πράσινη Μεσογειακή τράπεζα σπόρων.

Έχουμε φοιτητές από όλη τη Μεσόγειο, από την Ελλάδα απορροφούμε το 25% για να κρατάμε ισορροπία με τις υπόλοιπες χώρες και παίρνουμε φοιτητές από τις πρώην Σοβιετικές χώρες.

Από τους απόφοιτους μας δόξα το Θεό, 350 άτομα έχουν ήδη ολοκληρώσει Διδακτορικό και είναι καθηγητές Πανεπιστημίου σε όλο τον κόσμο. Είναι η “διαφήμιση” μας, οι πρεσβευτές της δουλειάς που κάνουμε σε όλο τον κόσμο. Εξού και τα συνέδρια που διοργανώνονται στο χώρο μας από τους ανθρώπους αυτούς και όχι μόνο.
Πάνω από 3000 άνθρωποι επισκέπτονται στα συνέδρια τα Χανιά μας και βοηθάνε την τοπική οικονομία καθώς μένουν εδώ, ξοδεύουν τα χρήματα τους εδώ, κάνουν και τις διακοπές τους παράλληλα και το σημαντικότερο είναι ότι “διαφημίζουν” μετά τα Χανιά μας στο τόπο τους.

Γινόσαστε παράλληλα κοιτίδα τουρισμού έτσι;
Έχουμε θερινά σχολεία που προωθούν την μεσογειακή δίαιτα. Για παράδειγμα εδώ και 5 χρόνια έρχονται από τη Νέα Υόρκη και κάνουν μαθήματα Μεσογειακής διατροφής, ολόκληρο πανεπιστήμιο. Έρχονται από την Αυστραλία να κάνουν θερινό σχολείο, έρχονται από την Ιορδανία να μάθουν για τη γαστρονομία και τη διατροφή μας. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι από την Περιφέρεια της Πούλια της Ιταλίας κάθε χρόνο εδώ και 10 χρόνια έρχονται 40 περίπου μαθητές που εξειδικεύονται στην Κρητική διατροφή και κάνουν πρακτική στις ξενοδοχειακές μας μονάδες, εστιατόρια και όχι μόνο.

Που υπάγεται το ΜΑ.Ι.Χ;
Το Μ.Α.Ι.Χ εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον κ. Βορίδη. Η επιχορήγηση λόγω κρίσης έχει μειωθεί με 70% αλλά αυτό μας έκανε πιο δυνατούς, να βασιστούμε στα πόδια μας να λειτουργούμε 365 μέρες το χρόνο, να βγούμε στην ελεύθερη αγορά με τα συνέδρια μας και τις παροχές υπηρεσιών που παρέχουμε.

Δηλαδή πως βγάζετε χρήματα, δώσε μου ένα παράδειγμα;
Τα συνέδρια. Τα συνέδρια που κάνουμε αφήνουν λεφτά και στα Χανιά και στο Μ.Α.Ι.Χ. Για τα φαγητά, τις αίθουσες και όλα όσα προσφέρουμε υπάρχουν έσοδα. Οι παροχές μας όπως είναι οι αναλύσεις του μελιού.
Ο ιδρυτής του ΜΑΙΧ κ. Νικολαϊδης ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που οραματίστηκε την πορεία του Ινστιτούτου θυμόμαστε ότι είχε συναντηθεί με τον κύριο Αλεξάκη, πρόεδρο των SYNKA... και προχώρησαν σε συνεργασία όσον αφορά στην ανάλυση όλων των μελιών που μπαίνουν στα Super market ώστε να αποφευχθεί η νοθεία. Τα εργαστήρια μας διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και άρια καταρτισμένο προσωπικό που διενεργεί αναλύσεις αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μέλι είμαστε από τα καλύτερα εργαστήρια στην Ελλάδα ενώ κάνουμε παράλληλα και αναλύσεις εδαφολογίας καθώς έχουμε εξαιρετικό εργαστήριο και φυλλοδιαγνωστικής.

 

Δηλαδή κάποιος που θέλει συμβουλές για το τι θα κάνει με τη γη του... έρχεται σε εσάς;
Με τα δείγματα εδάφους και φύλλων θα διενεργήσουμε κατάλληλες αναλύσεις στα σύγχρονα εργαστήριά μας θα δώσουμε συμβουλές ώστε η συγκεκριμένη καλλιέργεια να γίνει περισσότερο αποδοτική. Αυτή τη στιγμή έχουμε αναλάβει 2 τεράστιους ελαιώνες στη Γεωργιούπολη και συγκεκριμένα του Pilot του κυρίου Παπαδάκη. Ένας τεράστιος ελαιώνας που εξελίσσεται στην βιολογική καλλιέργεια με ορθές γεωργικές πρακτικές για να παράγει λάδι κορυφαίας ποιότητας. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με συνεταιρισμούς.

Πολύ “ονειρικά” τα ακούμε όλα αυτά... προβλήματα δεν υπάρχουν;
Έχει πέσει... αίμα... έχει πέσει δουλειά... Δεν ήταν εύκολο όμως όταν αγαπάς κάτι τα προσπερνάς όλα.

Εγώ μπορώ να έρθω να πάρω πτυχίο; Πόσο εύκολο είναι;
Αν διαβάζεις φυσικά... (γέλιο). Ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου έκανε master στο Μ.Α.Ι.Χ αλλά δεν τελείωσε ποτέ... Είχε έρθει και ο πατέρας του επίσκεψη αλλά δεν το τελείωσε.

Έχει έρθει και ο Μητσοτάκης έ; Θυμάμαι τις φωτογραφίες...
Και βέβαια ήρθε ο σημερινός πρωθυπουργός μας. Του κάναμε ξενάγηση περίπου 3 ώρες και μας έπλεξε το εγκώμιο. Συνεργαστήκαμε όταν βάλανε και την αμπελιτσιά πάνω στο σπίτι του πατέρα του. Συνεργαζόμαστε και με το ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αν δείτε και την ταινία... θα δείτε ότι μας αφιέρωσαν και 2 λεπτάκια...
Η σχέση σας με την τοπική κοινωνία;
Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να έρθουμε πιο κοντά με την κοινωνία μας, με τους ανθρώπους μας. Προσπαθούμε να βοηθάμε τα ιδρύματα, τα συσσίτια, ενώ θέλω να σας αναφέρω ότι συνεργαζόμαστε στενά με το δήμο για το αθλητικό κέντρο όπου με τη βοήθεια του Γλυνιαδάκη και της ΕΚΟ θα δημιουργηθεί σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ και όχι μόνο. Αρκετός κόσμος από τη γύρω περιοχή έρχεται και παίζει στους αθλητικούς μας χώρους ενώ και πολλά σχολεία έρχονται για ξενάγηση στο χώρο μας.

Από ότι είδα και στο site σας... έχετε και σχολή κρεοπωλών έτσι;
Ακριβώς. Στο Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ λειτουργεί η πρώτη ιδιωτική Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στα Χανιά, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τα διπλώματα που δίνει είναι αντίστοιχα των κρατικών σχολών. Δεν μπορεί κανένας να δουλεύει πλέον ως κρεοπώλης χωρίς να έχει πτυχίο. Εξού και το SYNKA συνεργάζεται με το Μεσογειακό ΚΕΚ για την εκπαίδευση όλων των κρεοπωλών του. Μην ξεχνάτε ότι πανευρωπαϊκά ο συνεταιρισμός SYNKA έχει τα καλύτερα αποτελέσματα ποιοτικά και οικονομικά. Μιλάμε για φαινόμενο για το τόπο μας. Και όμως όλοι οι κρεοπώλες έχουν εκπαιδευτεί και έχουν δικό μας πτυχίο!

Με το ίδρυμα Νιάρχος;
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα “κόσμημα” της Ελλάδας οργανώνουμε σεμινάρια για την παραγωγή και εμπορία αρωματικών φυτών, όπως μαλοτήρα, θυμάρι και άλλα φυτά του πρωτογενή τομέα. Το χρηματοδοτεί το ίδρυμα και εξειδικεύει 15 άτομα που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτόν τον τομέα.

Τι σας λείπει δεν μου είπες για να ανεβείτε level...
Έχουμε μείωση χρηματοδότησης από το υπουργείο, βρήκαμε άλλους πόρους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λέγαμε όχι σε οποιαδήποτε βοήθεια στην αναβάθμιση των υποδομών μας καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος απέναντι στα υπόλοιπα Ινστιτούτα της Ευρώπης.

back to top

ΕΤΑΝΑΠ

ΓΙΑΝΝΕΝΑΚΗΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα στο Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου). / By using our page you accept the use of cookies. Learn more in the Privacy Policy.