Μαργαρώνης ή Ροκάκης; Ρητορικό το ερώτημα

Μαργαρώνης ή Ροκάκης; Ρητορικό το ερώτημα

Ο ένας έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στο ΕΒΕΧ, ο άλλος είδε φως και μπήκε!

 Τα ψέματα τέλειωσαν! Λίγα 24ωρα απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΒΕΧ. Κατά κοινή ομολογία αυτές οι εκλογές είναι οι πιο έντονες των τελευταίων χρόνων κι αυτό οφείλεται τόσο στη συμμετοχή πολλών υποψηφίων όσο και σε κάποιες πρακτικές, πρωτόγνωρες για το ΕΒΕΧ, που χρησιμοποίησε ο συνδυασμός Ροκάκη – Παπαβασιλείου.

Για παράδειγμα, οι Ροκάκης – Παπαβασιλείου σήκωσαν στα ουράνια το θέμα της ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗΣ προσκόμισης ποινικών μητρώων για 10 μέλη του συνδυασμού που ζητήθηκαν από το ΕΒΕΧ. Μάλιστα, κάλεσαν έκτακτη συνέντευξη τύπου (!) για να «καταγγείλουν» τον κ. Μαργαρώνη για στοχοποίηση Χανιωτών επιχειρηματιών. Ποιος ανακίνησε το θέμα; Αυτός που ζήτησε, χωρίς δημοσιοποίηση, τα ποινικά μητρώα ή αυτοί που το έβγαλαν στη δημοσιότητα και εν τέλει τους επέστρεψε ως μπούμερανγκ;

Διερωτάται κάποιος: μήπως θα ‘πρεπε να ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση ποινικού μητρώου για ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους από τη στιγμή που το ΕΒΕΧ λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους και παράλληλα διαχειρίζεται εγχώρια και ευρωπαϊκά χρήματα; Που είναι λοιπόν το ατόπημα του κ. Μαργαρώνη και γιατί «τσίμπησε» ο αντίπαλος συνδυασμός;

Πάμε παρακάτω όμως... αφού αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια ολίγον ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες των Χανίων που θέλουν ένα ισχυρό και εξωστρεφές Επιμελητήριο με αναπτυξιακές δράσεις και όχι ένα κλειστό κλαμπ κάποιων επιχειρηματιών που ξαφνικά γνωρίστηκαν, αλληλοαγαπήθηκαν και αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης.

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα τα έξι τελευταία χρόνια στο Επιμελητήριο Χανίων, ακόμη και οι δύσπιστοι και καχύποπτοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Επιμελητήριο μας διέγραψε μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία με μεγάλους ωφελημένους τους επιχειρηματίες πολλών κλάδων της Χανιώτικης οικονομίας.

Εκτός των άλλων, το ΕΒΕΧ συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση του τουρισμού στο Νομό μας με την επίτευξη των συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, με αιχμή δόρατος την Ryan Air που όλοι γνωρίζουμε πόσα προσέφερε και θα συνεχίσει από την άνοιξη να προσφέρει.

Με βάση όλα τα παραπάνω και με πολλή δουλειά επετεύχθη διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών από 500.000 σε 1.000.000 και άμεση επίδραση της αύξησης των αφίξεων στο τουριστικό ΑΕΠ κατά 400 εκατ. ευρώ για τον Νομό Χανίων.

Επίσης, μεταξύ 2011 και 2015 καταγράφηκε θεαματική αύξηση των εξαγωγών σε τρόφιμα και ποτά κατά 168,86% (36,7 εκατ. ευρώ) από τον νομό Χανίων, έναντι 97,92% στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ έντονη ήταν η συμμετοχή σε εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο στα πλαίσια μιας εξωστρεφούς πολιτικής που εφάρμοσε έδωσε εντυπωσιακό παρών σε εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρηματίες να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να ενημερωθούν για τους τρόπους ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους.  

Φυσικά, η διοίκηση Μαργαρώνη, αν θέλει κάποιος να την κρίνει αντικειμενικά, χωρίς παρωπίδες και παραμερίζοντας τα στενά προσωπικά του συμφέροντα, ήταν άκρως επιτυχημένη αυτή την εξαετία.

Κι όμως κάποιοι προσπαθούν να μηδενίσουν ακόμα και τα οφθαλμοφανή, να διαγράψουν ακόμη και τους αριθμούς που συνήθως αποτυπώνουν την πορεία μιας διοίκησης.

Παράλληλα, όσο κι αν επίσης οι ίδιοι άνθρωποι προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Γιάννη Μαργαρώνη ως φθαρμένο, δεν θα βρουν πολλούς χανιώτες επιχειρηματίες που να συμφωνούν μαζί τους, καθώς ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ και πλούσια εμπειρία διαθέτει, από την θητεία του σε ΕΒΕΧ, Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, Αναπτυξιακής Κρήτης, ΕΣΕΕ κλπ., αλλά και έχει πολλά ακόμη να προσφέρει, κυρίως με μαγιά αυτή την εμπειρία και τους στόχους που συνεχώς θέτει, αφού δεν τον πήραν δα και τα χρόνια.

Από την άλλη, έχουμε έναν συνδυασμό που αποφάσισε στις αρχές Νοεμβρίου (...) ποιον θα έχει επικεφαλής. Όλοι μέχρι τις 8 Νοεμβρίου γνωρίζαμε ότι του αντίπαλου συνδυασμού θα ηγούνταν ο κ. Παπαβασιλείου, όμως ξαφνικά προέκυψε... Ροκάκης.

Ο οποίος, παρ’ ότι άγνωστος στην πλειοψηφία των επιχειρηματιών των Χανίων, αίφνης βρέθηκε με έτοιμο ψηφοδέλτιο.

Και μάλιστα, ενώ με πολλούς από το ψηφοδέλτιο του δεν γνωρίζονταν καν, επίσης αίφνης έγιναν μια οικογένεια!

Το ερώτημα είναι με ποια εμπειρία θα καταφέρει ο κ. Ροκάκης να υλοποιήσει όλα όσα αφειδώς προαναγγέλει; Θα μπορέσει άραγε να διαθέσει τις ώρες που απαιτούνται για να διοικήσει το Επιμελητήριο, ή μήπως, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα δούμε από την επόμενη μέρα κάποιον «αντί αυτού» στο τιμόνι του ΕΒΕΧ.

Θα ήθελα να γράψω πολλά ακόμη, όμως θεωρώ ότι ο επιχειρηματικός κόσμος των Χανίων έχει ξεχωρίσει πια την ήρα από το στάρι και θα επιλέξει στο ΕΒΕΧ τη σιγουριά της διοίκησης Μαργαρώνη, από ένα εγχείρημα που κάηκε εν τη γεννέσει του.

 M.Σ (Ένας έμπορος... με έναν μόν σταυρό)

back to top

ΕΤΑΝΑΠ

ΓΙΑΝΝΕΝΑΚΗΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ

Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα στο Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου). / By using our page you accept the use of cookies. Learn more in the Privacy Policy.