Γιάννης Γιαννακάκης: Καλοκαίρι 2020... Πολιτισμός... με ασφάλεια!

Γιάννης Γιαννακάκης: Καλοκαίρι 2020... Πολιτισμός... με ασφάλεια!

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιανακάκης δίνει το στίγμα του για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι και πως θα “κινηθούμε”. 

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού έχει δύσκολο αν μη τι άλλο έργο αυτό το καλοκαίρι αλλά με πολύ διάθεση και όρεξη προετοιμάζει ότι καλύτερο μπορεί για αυτό το καλοκαίρι με πρώτο γνώμονα πάντα την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών. Απολαύστε τον...

1) Τι περιμένουμε πολιτιστικά αυτό το καλοκαίρι;
Αυτό το καλοκαίρι δεν μοιάζει σε τίποτε με τα προηγούμενα. Οι καλλιτέχνες αναζητούν το δρόμο προς το κοινό σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερωτηματικά. Οι χώροι των εκδηλώσεων έχουν τροποποιηθεί όπως επιβάλλεται για την ασφάλειά μας και οι διοργανωτές των εκδηλώσεων συνεχώς επανεξετάζουν τους σχεδιασμούς τους. Για αυτό το λόγο θα ήταν ανώφελο να εκδώσουμε ένα πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού εφόσον αυτές αλλάζουν σχεδόν καθημερινά. Παρόλα αυτά το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ο κινηματογράφος στον Κήπο, το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και άλλοι χώροι που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν εκδηλώσεις, θα συνεχίζουν και φέτος να το κάνουν σχεδόν καθημερινά. Η δική μας ευθύνη είναι να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εκδηλώσεις αυτές και να ακολουθούμε τις οδηγίες ώστε να απολαύσουμε το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι.
2) Ο Δήμος ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει έτσι ώστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μπορεί ο κόσμος με ασφάλεια να δει όσες περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις;
Οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου έχουν περιορίσει τη χωρητικότητά τους όπως ορίζουν οι οδηγίες. 1100 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου και περίπου 180 να απολαύσουν τις προβολές στον κινηματογράφο του Κήπου. η Πινακοθήκη και οι υπόλοιποι εκθεσιακοί χώροι ανοίγουν ήδη και μας περιμένουν. δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να οργανώσουμε όσες εκδηλώσεις θα θέλαμε στις περαστικές περιοχές. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει πολύ πολύ σύντομα και θα στολίσουμε κάθε γειτονιά με εκδηλώσεις. Πολιτισμός με ασφάλεια είναι το σύνθημά μας για φέτος το καλοκαίρι.

3) Άρχισαν δειλα δειλά να γίνονται συναυλίες. Θα γίνουν αρκετές τελικά ή θα είναι δύσκολο και για αυτές;
Δεν είναι καθόλου φιλικό το τοπίο για τις συναυλίες που θα οργανωθούν φέτος. Οι καλλιτέχνες όμως, οι τεχνικοί και κυρίως το κοινό, ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά και να επικοινωνήσουν. Ήδη έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα και ελπίζουμε το φετινό καλοκαίρι να γεμίσει μουσική, να γεμίσει τέχνη

4) Με τα πανηγύρια πολλοί ρωτάνε τι θα γίνει. Είναι καλώς ή κακώς μέρος της καλοκαιρινής μας ζωής.
Το τι θα γίνει με τα πανηγύρια είναι κάτι που απασχολούσε όλους μας εδώ και πολλούς μήνες. Καθώς προσπαθούσαμε να ορίσουμε το πλαίσιο και να δώσουμε τις απαραίτητες άδειες και οδηγίες, προέκυψε η απαγόρευση εκ μέρους της κυβέρνησης έως τα τέλη του Ιουλίου. Αμέσως μετά, και εφόσον αρθούν οι απαγορεύσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να γλεντήσουμε ξανά με ασφάλεια.

5) Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για όλους. Από τώρα... σκέφτεστε να κάνετε κάτι διαφορετικό;
Αυτό που μάθαμε φέτος είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να προγραμματίζουμε χωρίς να έχουμε εναλλακτικές επιλογές. Ειδικότερα στον πολιτισμό, που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα, αναζητούνται λύσεις ώστε η καλλιτεχνική έμπνευση να βρίσκει το δρόμο της προς το κοινό. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό είναι η τεχνολογία που φέρνει τις Τέχνες πιο εύκολα κοντά μας. Έτσι, προγραμματίζουμε ήδη να κάνουμε εκδηλώσεις που να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να τις παρακολουθήσουν είτε ζωντανά είτε διαδικτυακά. Ήδη έχουμε αναπτύξει συνεργασίες ώστε να προμηθευτούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

6) Η μουσική στο δρόμο... άρεσε... Γιατί δεν το κρατάτε;
Η μουσική στο δρόμο θα παραμείνει. Τοποθετήθηκε αρχικά για την τόνωση του εορταστικού κλίματος τα Χριστούγεννα και παρείχε μια μουσική συντροφιά σε όσους ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται στην πόλη κατά την περίοδο της καραντινας. Το ηχητικό σύστημα ανασχεδιαστηκε και πλέον καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή. Με τη συνεργασία των dj’s και μουσικών ραδιοφωνικών παραγωγών της πόλης θα έχουμε μουσική για πολλές ακόμη μέρες. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Φυσικά η μουσική δεν θα ακούγεται καθημερινά και συνεχώς, αλλά θα επιλεγούν κατάλληλες ώρες και ημέρες.

7) Πέρα από αντιδήμαρχος είσαι και καλλιτέχνης. Θεωρείς ότι ο κλάδος σας πρέπει να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση έτσι ώστε να καταφέρουν πολλοί συναδελφοι σας να έχουν τα προς το ζειν?
Είναι ξεκάθαρο ότι οι καλλιτέχνες ήταν ένας από τους κλάδους που δέχθηκαν τεράστιο χτύπημα την προηγούμενη περίοδο. Ακόμα και τώρα, ελάχιστοι συνάδελφοι έχουν επανέλθει σε ένα πλήρες πρόγραμμα δημιουργίας και επικοινωνίας με το κοινό. Οπωσδήποτε χρειάζεται κεντρική στήριξη στους καλλιτέχνες την αμέσως επόμενη περίοδο, αλλά αυτό που μπορούμε άμεσα να κάνουμε είναι να είμαστε όλοι παρόντες στις πολιτιστικές δράσεις. Μικρές ή μεγάλες συναυλίες, παραστάσεις, προβολές και εκθέσεις έχουν ανάγκη την παρουσία μας, τη στήριξη μας, το χειροκρότημα μας.

back to top

ΕΤΑΝΑΠ

ΓΙΑΝΝΕΝΑΚΗΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα στο Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου). / By using our page you accept the use of cookies. Learn more in the Privacy Policy.