Τα Χανιά χρειάζονται μία... Μανιμανάκη!

H Κατερίνα Μανιμανάκη διεκδικεί επί ίσοις όροις το δημαρχιακό θώκο.

Η Κατερίνα κατάφερε όχι μόνο να έχει ένα πολύ αξιόλογο και αξιόμαχο ψηφοδέλτιο αλλά το κυριότερο να έχεις ΛΥΣΕΙΣ για όλα τα θέματα που απασχολούν το δήμο μας. Η Κατερίνα Μανιμανάκη άνοιξε τα χαρτιά της στο "κόσμο" και αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη από την αρχή μέχρι το τέλος της για να καταλάβετε ολόκληρο το σχέδιο της για τα Χανιά του αύριο!

⦁ Κυρία Μανιμανάκη θέλω να ξεκινήσω με κάτι προσωπικό. Περιμένατε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να σας αγκαλιάσει τόσο πολύ ο κόσμος των Χανίων ;

Η θετική ανταπόκριση του κόσμου της πόλης μας είναι θετική έκπληξη και ταυτόχρονα έκφραση απογοήτευσης για την παρούσα Δημοτική αρχή. Τρομάζει η συσσώρευση των προβλημάτων, η απουσία σχεδίου και η αποσπασματική εφαρμογή πρόσκαιρων λύσεων εντυπωσιασμού που δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά δημιουργούν αδιέξοδα. Δεν θέλουμε Δημαρχία που θα ικανοποιεί προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα. Μας αξίζει ένας καλύτερος Δήμος και μία Δημαρχία με αλληλεγγύη, που θα δουλέψει για την πόλη και θα σχεδιάσει το μέλλον.

⦁ Κακά τα ψέματα μέσα σε 2 μήνες καταφέρατε να γίνεται το αντίπαλο δέος και να διεκδικείτε επί ίσης όροις τα ηνία του δήμου. Μεγάλο εγχείρημα μεν όμως τελικά αξίζει το κόπο έτσι;

Μετά από 23 χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ, μπορώ να κρίνω σωστά και να προσφέρω την εμπειρία μου στον αγώνα για την βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης μας. Όραμά μου είναι να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη, πράσινη, με χρώμα και πολιτισμό. Μέσα από την ιατρική μπορώ να βοηθήσω λίγους. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από την πολιτική και την ενασχόλησή μου με τα κοινά μπορώ να βοηθήσω πολλούς και να συνεισφέρω να γίνει πράξη το όραμα της Δημοτικής Κίνησης μας «Όνειρο Είναι τα Χανιά». Η υποψηφιότητά μου εκφράζει την αγωνία των συμπολιτών μας για το μέλλον της πόλης μας.

⦁ Ζείτε στα Χανιά, τα προβλήματα των πολιτών είναι πολλά. Να τα πάρουμε από την αρχή; Κυκλοφοριακό και πάρκινγκ. Υπάρχουν λύσεις και μάλιστα άμεσες;

Δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι είναι το κυκλοφοριακό και πρωτίστως το Χωροταξικό είναι πράγματι τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Βεβαίως είναι αλληλένδετα και πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε το Χωροταξικό. Μέσα από την ανάλυση που θα κάνουμε, θα διαπιστώσουμε την πηγή των προβλημάτων και θα αναζητήσουμε μόνιμες λύσεις και στο Κυκλοφοριακό.

Η πόλη στενάζει, τα προβλήματα συσσωρεύονται, η δημοτική αρχή φτιάχνει ποδηλατοδρόμους που ξεκινούν από πουθενά, και τους χρησιμοποιούν ελάχιστοι απλά γιατί δεν καταλήγουν πουθενά και είναι επικίνδυνοι. Αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις και τα σχέδια της Δημοτικής αρχής Βάμβουκα σήμερα θα βιώναμε το απόλυτο αδιέξοδο. Τουλάχιστον ας αναγνωρίσουμε τη προσφορά της Δημαρχίας Βάμβουκα για την προετοιμασία των έργων που εκτελούνται αλλά και την στήριξη της κ. Μπακογιάννη στο έργο της ανάπλασης του κέντρου, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς (κάτι που ο κ. Σημανδηράκης διστάζει να αναγνωρίσει).

Η πόλη χρειάζεται λύσεις άμεσης εφαρμογής τώρα που θα δώσουν μια πρώτη ανάσα στο κυκλοφοριακό. Άμεσα θα προχωρήσουμε σε αξιοποίηση αδόμητης Δημοτικής περιουσίας εντός και πλησίον της πόλης, με ενοικίαση ή ακόμα και αγορά οικοπέδων για την δημιουργία χώρων στάθμευσης. Εννοούμε διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης και όχι οικόπεδα πνιγμένα στην σκόνη όπως το πάρκιγκ της ΑΒΕΑ, της τάφρου και της Ρεγγίνα. Αυτά είναι ντροπή και εκθέτουν την πόλη διεθνώς.

Χρειάζονται άμεσα κυκλοφοριακές μελέτες και λύσεις επαρκείς να καταδείξουν την καθημερινή κίνηση των εργαζομένων και των πολιτών, τις μετακινήσεις των επισκεπτών, την κίνηση βαριών και ελαφρών οχημάτων τροφοδοσίας στις ώρες αιχμής. Το υφιστάμενο «Σχέδιο Βιώσιμη Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ) πρέπει να αξιοποιηθεί και να οδηγήσει σε αποτελεσματικές λύσει και όχι να παραμένει απλώς μια θεωρητική ανάλυση. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα μονιμότερα προβλήματα στην σύνδεση περιαστικών δήμων με την πόλη με την άμεση διαμόρφωση περιφεριακών χώρων στάθμευσης, να υλοποιηθούν τα έργα σύνδεσης του αεροδρομίου με τους βασικούς οδικούς κόμβους και τους πιθανούς περιφερειακούς δρόμους. Σε συνεργασία με το τοπικό ΚΤΕΛ η πόλη πρέπει να είναι προσβάσιμη από παντού με τακτική συγκοινωνία.

⦁ Ακούγονται πολλά για το θέμα του τουρισμού. Κακά τα ψέματα ο τουρισμός δίνει "ψωμί" σε πολλούς ανθρώπους στη πόλη μας. Θεωρείται πως είναι καλή η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας και τι πρέπει να γίνει ;

Στο τουρισμό οι κίνδυνοι από την υπερ-εκμετάλλευση είναι ήδη ορατοί. Η αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξωση των κατοίκων, την υποβάθμιση του ιστορικού πλούτου και την ανάδειξη του φολκλόρ ως υποκατάστατο. Η παλιά πόλη πρέπει να διατηρήσει τους κατοίκους της, η κρουαζιέρα να διαφοροποιηθεί με νέα σημεία ενδιαφέροντος και ιστορικές διαδρομές, να ενισχυθεί η διασπορά επισκεπτών και στην ενδοχώρα και να ενισχυθεί ο θεματικός (θρησκευτικός, αθλητικός, ιστορικός, τουρισμός ευεξίας, συνεδριακός) τουρισμός που είναι ηπιότερων επιπτώσεων και διαχέεται σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η πόλη διαθέτει σημαντικές υποδομές (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μ. Θεοδωράκης, Πινακοθήκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Πνευματικό Κέντρο). Ελπίζουμε να προστεθούν και άλλες όπως τα Νεώρια έστω με καθυστέρηση 25 χρόνων (με τις πρώτες μελέτες να χρονολογούνται επί Δημαρχίας Γιώργου Κατσανεβάκη). Ταυτόχρονα υπάρχει η αναγκαιότητα ανάδειξης Βενετσιάνικων μνημείων (όπως η γέφυρα Κλαδισσού), της συντήρησης υπαρχόντων υποδομών και της δημιουργίας νέων. Αξιοποίηση σημαίνει συγκεκριμένη στρατηγική που να ενθαρρύνει χρήσεις θεματικού τουρισμού, να στηρίζει εκδηλώσεις τοπικών δημιουργών και φεστιβάλ (μετά την επιτυχία του βιβλίου και του κινηματογράφου), να δημιουργεί δίκτυα και συμπράξεις με αντίστοιχους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό και να αναδεικνύει την ιστορικότητα της πόλης.

Είναι καιρός να επαναφέρουμε στο επίκεντρο την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας, να έχουμε όρια στην υπέρμετρη τουριστική χρήση και να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία για την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής ιστορικότητας της. Το ιστορικό παρελθόν δεν επιτρέπει προκλητικά σχέδια για Μαρίνες στην εγγύτητα του βενετσιάνικου λιμανιού, για ξενοδοχειακές χρήσεις μνημείων, και για μετατροπές κτηρίων. Το παρελθόν και η ανάδειξη του αποτελεί τον πιο ασφαλή οδηγό για το μέλλον της πόλης. Αυτά μπορούν να γίνουν στους περιαστικούς Δήμους όπως η Σούδα.

Άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών της παλιάς πόλης (κυρίως επιβάτες κρουαζιέρας). Πρέπει να ξέρουμε πότε, ποιες ώρες και πόσοι επισκέπτες έρχονται κάθε μέρα, πόσο επιβαρύνεται η παλιά πόλη και πως θα διευκολυνθεί η κίνησή τους σε ώρες αιχμής. Πρέπει άμεσα να οριστούν διαδρομές με σημεία εξυπηρέτησης, σημεία ηλεκτρονικής πληροφόρησης, χώρους ανάπαυσης και καθαρές τουαλέτες. Πρέπει να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και προβολή απομακρυσμένων πολιτιστικά και περιβαλλοντικά σημαντικών περιοχών του Δήμου Χανίων.

⦁ Οι περιαστικοί δήμοι, το γνωρίζεται πολύ καλά αφού μένετε στο Ακρωτήρι έχουν μείνει παραμελλημένοι. Σπάνια γίνεται κάποιο έργο. Έχετε κάποιο σχέδιο για να μην είναι "φτωχοί" συγγενείς του κέντρου;

Η κατάσταση στους περιαστικούς Δήμους και Κοινότητες έχει γίνει ασφυκτική εξαιτίας της αδιαφορίας και της προχειρότητας της παρούσας Δημοτικής αρχής.Γιατί έχει εγκαταλειφτεί η περιφέρεια του Δήμου; Γιατί σέρνεται το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο (που δεν έχει ολοκληρωθεί και ας λέει ο Δήμαρχος προεκλογικά λόγια εντυπωσιασμού ότι είναι έτοιμο), γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (παλιά τα λέγαμε τοπικά χωρικά) που θα δώσουν ανάσα στους περιαστικούς Δήμους γιατί θα επιτρέψουν επικαιροποίηση σχεδίων σε περιοχές με έντονη οικιστική και κυκλοφοριακή πίεση ή σε περιοχές που πλήττονται από φυσικά Φαινόμενα (θυμηθείτε ότι σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε πλημύρες σε περιαστικές περιοχές αλλα και ο κίνδυνος για το κέντρο της πόλης είναι άμεσος). Γιατί δεν χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες από το Ταμείο Ανάκαμψης (όπως έκαναν οι δήμοι Πλατανιά, Σφακίων και 55 Δήμοι συνολικά), γιατί δεν έχουν γίνει έργα πολιτικής προστασίας πουθενά; Υπάρχει σχέδιο πυροπροστασίας της Παλιάς Πόλης; Τι να αναφέρω πρώτο και τι τελευταίο.

Η απάντηση είναι ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες, οι σχέσεις της Δημοτικής με τις υπηρεσίες του Δήμου είναι ισχνές (ο Δήμαρχος αλλού και οι Αντιδήμαρχοι μέσα στην άγνοιά τους αυτοσχεδιάζουν αντί να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες). Αν δεν υπήρχε η στήριξη της Κυβέρνησης προς το Δήμαρχο (και ας μη το παραδέχεται), η κατάσταση των υποδομών και των χρηματοδοτοδοτούμενων έργων θα ήταν ακόμα χειρότερη. Ούτε καν η ανάπλαση των 32 οικοδομικών τετραγώνων του κέντρου της πόλης θα υπήρχε ως σχέδιο. Αλλά και αυτό φοβάμαι ότι είναι σχέδιο που θα προκαλέσει το χάος για πολλά χρόνια αν δεν γίνει στα σοβαρά.

Η αποκέντρωση συμπορεύεται με τις αρχές του υπό εξέλιξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Προτείνουμε αποκέντρωση κύριων διοικητικών λειτουργιών, εγκαταστάσεων αθλητισμού και πολιτισμού (θέατρο μεγάλης χωρητικότητας) και ενίσχυση του περιφερειακού εμπορίου. Επίσης, αποκέντρωση προς την περιοχή Νότια της πόλης κοντά σε κεντρικές οδικές συνδέσεις (περιοχή Μουρνιών, Βαμβακόπουλου, Περιβολίων, Αγιάς). Αποσυμπίεση κορεσμένων περιοχών (Ακρωτήρι και παραλιακό μέτωπο Νέας Κυδωνίας) με προτάσεις κυκλοφοριακών συνδέσεων και αστικής συγκοινωνίας. Αποκέντρωση σημαίνει μεταξύ άλλων, χωροθέτηση δικτύου περιφερειακών χώρων στάθμευσης και σύνδεσης με τους δρόμους - εισόδους στην πόλη.

⦁ Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή μας έχει δείξει... μακέτες... μακέτες και πάλι μακέτες. Θεωρείται ότι η πολυδιαφημισμένη ομάδα του κυρίου Σημανδηράκη στερείται από όραμα για τη πόλη μας;

Εγκαινιάζονται έργα μακέτες όπως είναι το ποδηλατοδρόμιο για τρίτη φορά μέσα σε 20 χρόνια αν και ευχόμαστε αυτήν την φορά να ολοκληρωθεί. Η Δημοτική αργή διαφημίζει το έργο της ανάπλασης των 32 οικοδομικών τετραγώνων του Κέντρου της πόλης, τη μαρίνα για μεγάλα Γιοτ στην Νέα Χώρα και το θέατρο 2000 θέσεων στους Αγ. Αποστόλους. Όλα αυτά χωρίς μελέτη επιπτώσεων, χωρίς όραμα για το πως θα επηρεαστεί η ζωή των κατοίκων της πόλης.

Φοβάμαι ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός». Άλλη μια πενταετία Σημανδηράκη θα οδηγήσει την πόλη σε μεγαλύτερα αδιέξοδα και για ένα επιπλέον λόγο. Η παρούσα Δημοτική αρχή δεν έχει καταλάβει τα προβλήματα, διαφημίζει προεκλογικά ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (που δεν έχει εγκριθεί ακόμα και μπορεί να κάνει χρόνια να εγκριθεί), αρνείται την ανάγκη για Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, διαψεύδει ότι υπήρχε διαθέσιμη χρηματοδότηση (αλλά χάθηκε), και αντ’ αυτού διαφημίζει πράξεις εφαρμογής σε γειτονιές της πόλης (ευπρόσδεκτες αλλά τόσο λίγες, πολυ αργά).

Με λίγα λόγια, αλλού είναι το δάσος και η Δημοτική αρχή δεν βλέπει ούτε δένδρο (αφήστε που δεν υπάρχει μελέτη ούτε για δένδρο στις γειτονιές). Ούτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει παρά μόνο 4 πράσινα λεωφορεία που θα κυκλοφορούν αλλά δεν θα ξέρουμε πού και πως οι πολίτες θα βρουν χώρους στάθμευσης για να πάρουν τα λεωφορεία και να έρθουν στο κέντρο. Ειλικρινά δεν αξίζει στην πόλη αυτή η Δημοτική αρχή. Καιρός να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της προχειρότητας, και των αποσπασματικών λύσεων.

⦁ Αν αύριο το πρωί κερδίζατε στις εκλογές, ποιοί είναι οι βασικοί άξονες που θα κινηθείτε ώστε να δουν αλλαγή οι Χανιώτες με το "καλημέρα";

Θα κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις, με άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων (κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης όπως εξήγησα ήδη, και αναπλάσεις σε χώρους γειτονιάς) παράλληλα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα μας δείξει τον δρόμο για το μέλλον της πόλης, δηλαδή πως θέλουμε να είναι η πόλη σε λίγα χρόνια από σήμερα. Αν ρωτήσετε το Δήμαρχο νομίζω δεν ξέρει να σας απαντήσει σε κανένα από αυτά. Ίσως πει για κάποιο φαραωνικό σχέδιο τύπου Μαρίνα για μεγάλα Γιοτ στην Νέα Χώρα (χωρίς να ξέρει πως θα γίνει η Νέα Χώρα μετά από αυτό) ή για θέατρο 2000 θέσεων στους Αγ. Αποστόλους (χωρίς να ξέρει που θα μπουν οι θέσεις στάθμευσης).

Τα Χανιά έχουν τεράστια ανάγκη από πράσινο. Η σημερινή Δημαρχία ρίχνει τσιμέντο και δεν έχει προσθέσει πράσινο στη πόλη. Η ανάπλαση του Δημοτικού κήπου κατέληξε να σε ένα κήπο φαλακρό σχεδόν. Αντί να μεταφυτευτούν μεγάλα δένδρα στην θέση όσων κοπήκαν, μπήκαν θάμνοι ή φυτώρια που θα πάρουν δεκαετίες να μεγαλώσουν (προφανώς ήταν πιο οικονομική λύση). Άμεσα θα επενδύουμε στην επέκταση του πρασίνου (εννοούμε κανονικά δένδρα με σκιά) στον Δημοτικό Κήπο, σε περιοχές ανάπλασης, σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, σε πάρκα γειτονιάς και σε περιοχές περιπάτου και άθλησης. Άμεσα θα δούμε που υπάρχει ανάγκη αναπλάσεων (εννοούμε μικρά πάρκα, παιδικές χαρές) σε γειτονιές της πόλης και σε περιαστικούς Δήμους. Άμεσα πρέπει να ολοκληρωθούν που βαλτώνουν στα χρόνια Δημαρχίας Σημανδηράκη (Νέα Χώρα, Νεροκούρου, Σούδα και αλλού).

Η πόλη χρειάζεται Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τον κεντρικό Δήμο, αλλά και την περιφέρεια. Ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει αμέσως σε συνεργασία με όλους της φορείς της πόλης (το Τεχνικό Επιμελητήρια, το Πολυτεχνείο, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο). Μόνο έτσι η πόλη θα αναπτυχθεί αντί να ασφυκτιά στα όρια του παραδοσιακού Κέντρου. Παράλληλα με τα νέα Ειδικά Σχέδια, πρέπει να δοθούν αποφασιστικές λύσεις σε «παγωμένα» προβληματικά θέματα υφιστάμενων σχεδίων και αυτά να υλοποιηθούν (μη υλοποιήσιμη οδός λόγω έντονων κλίσεων, μπορεί να τροποποιηθεί σε πεζόδρομο με βαθμίδες, όπου απαιτείται). Κάθε αναβολή αυξάνει την αυθαιρεσία και τη δυσκολία επίλυσης των προβλημάτων. Τα σχέδια πόλης πρέπει να εφαρμόζονται, για να μην παραμένουν περιουσίες σε κατάσταση ομηρίας και ο πολεοδομικός ιστός ασύνδετος και με αστικά αδιέξοδα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία των πόλεων και των αγροτικών περιοχών από φυσικές καταστροφές. Τρεις κατηγορίες μελετών έχουν προτεραιότητα: η Χαρτογράφηση ρεμάτων, οι Υδρολογικές μελέτες, οι Μελέτες φυσικής προστασίας με κατάλληλες υποδομές (μικρά φράγματα, αποθήκευση πλεονάζοντος νερού, καθαρισμός δασικών οικοπέδων, καθαρισμός ρεμάτων και συντήρηση της κοίτης Κλαδισσού), κατά κανόνα έργων μικρής κλίμακας, σε ευάλωτα σημεία και περιοχές. Ένα πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρέπει να περιλάβει και το σχέδιο προστασίας της παλιάς πόλης από πυρκαγιά, πλημύρες αλλά και ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ναι στα έργα, ναι στην ανάπλαση του κέντρου αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο. Που συμπεριλαμβάνει όμως μελέτη επιπτώσεων για την διάρκεια εκτέλεσης (πως θα κινηθούν κάτοικοι και επισκέπτες, πως θα δουλέψουν τα μαγαζιά, πως δεν θα πληγεί ο τουρισμός). Αυτά δεν υπάρχουν. θα ξεκινήσει αμέσως σε συνεργασία με όλους της φορείς της πόλης το Τεχνικό Επιμελητήρια, το Πολυτεχνείο, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία των πόλεων και των αγροτικών περιοχών από φυσικές καταστροφές. Τρεις κατηγορίες μελετών έχουν προτεραιότητα: η Χαρτογράφηση ρεμάτων, οι Υδρολογικές μελέτες, οι Μελέτες φυσικής προστασίας με κατάλληλες υποδομές (μικρά φράγματα, αποθήκευση πλεονάζοντος νερού, καθαρισμός δασικών οικοπέδων, καθαρισμός ρεμάτων και συντήρηση της κοίτης Κλαδισσού), κατά κανόνα έργων μικρής κλίμακας, σε ευάλωτα σημεία και περιοχές. Ένα πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρέπει να περιλάβει και το σχέδιο προστασίας της παλιάς πόλης από πυρκαγιά, πλημύρες αλλά και ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι προτεραιότητα, με έμφαση στις περιοχές του Ακρωτηρίου και της Νέας Κυδωνίας, τη στέγαση του μουσικού σχολείου, την δημιουργία νέων νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και σε περιαστικές περιοχές. Σε όλες τις σχολικές εγκαταστάσεις πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της στατικής τους επάρκειας, στον έλεγχο της ασφάλειας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και στην αναβάθμιση τους. Έως σήμερα, δεν υπάρχει πρόγραμμα ελέγχου και αναβάθμισης για όλα τα σχολεία του Δήμου. Σε όλα τα σχολεία οι εγκαταστάσεις πρέπει να δίνουν καθολική πρόσβαση σε πολίτες με κινητικές δυσκολίες.

Η λειτουργία των σχολείων απαιτεί αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τις σχολικές μονάδες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους, την χρήση μέσων διδασκαλίας και την στήριξη των πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων των μαθητών. Τα σχολεία οφείλουν να είναι ανοικτά στις τοπικές κοινωνίες, να ενθαρρύνουν τη λειτουργία τους τοπικά ως κέντρα μάθησης, πολιτισμού και άθλησης. Η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης βρεφονηπιακών σταθμών.

⦁ Το ψηφοδέλτιο σας απαρτίζεται από πολλούς νέους ανθρώπους που βλέπεις την όρεξη ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Θεωρείται ότι καταφέρατε να κάνετε ένα ψηφοδέλτιο αυτοδιοικητικό με ανθρώπους από όλα τα μετερίζια και όλες τις αποχρώσεις;

Η νεοσυσταθείσα «Δημοτική Κίνηση “Όνειρο είναι τα Χανιά”» με περιέβαλε με εμπιστοσύνη και συνεργάστηκε μαζί μου για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, που συναπαρτίζουν 157 υποψήφιοι, 84 άνδρες και 73 γυναίκες από πολλούς πολιτικούς χώρους. Πρόκειται για υποψήφιους από κάθε περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου, από κάθε γειτονιά των Χανίων. Εκπροσωπούν κάθε επαγγελματική τάξη και κοινωνική ομάδα. Είμαι υπερήφανη που την παράταξή μας κοσμούν με την παρουσία τους ελεύθεροι επαγγελματίες και εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και αγρότες, επιστήμονες και χειρόνακτες. Πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας από φοιτητές και φοιτήτριες ως συνταξιούχους.  Ανάμεσά τους, πολλοί Μηχανικοί, Νομικοί, Μηχανικοί Υπολογιστών, Οικονομολόγοι και επιστήμονες κάθε ειδικότητας που συνεισέφεραν τα μέγιστα για την συγκρότηση του προγράμματος του συνδυασμού μας που θα βρείτε αναρτημένο στα κοινωνικά δίκτυα. Δουλέψαμε κάθε πρόβλημα, μιλήσαμε με τους φορείς, επεξεργαστήκαμε λύσεις, αποφύγαμε προτάσεις εντυπωσιασμού γιατί δεν θέλουμε να καταλήξουμε απολογούμενοι 5 χρόνια μετά (αυτό ας το κάνει σήμερα η παρούσα Δημοτική αρχή).

Μας ενώνει η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουμε την επικεφαλής του συνδυασμού «Όνειρο είναι τα Χανιά». Μας ενώνει το όραμά μας για την πόλη και τους πολίτες και η διάθεση να εργαστούμε για αυτό. Μας ενώνει η έγνοια μας για τα Χανιά, για τον δημόσιο χώρο και την καλή διοίκηση που θα ζει την καθημερινότητα της πόλης.

back to top

ΕΤΑΝΑΠ

ΓΙΑΝΝΕΝΑΚΗΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα στο Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου). / By using our page you accept the use of cookies. Learn more in the Privacy Policy.